For nogle er en computer måske blot en kasse med en knap på, og når knappen trykkes ned tændes pc’en, og der kan surfes lidt på nettet. For en gamer ligger der dog meget mere i det. Der skal nemlig fokuseres på hver enkel komponent i computeren, hvis det ønskes at få den bedst mulige spiloplevelse.
Der er selvfølgelig i dag en masse på markedet, der sælger færdige computere, men hvis du vil have en fed oplevelse, så skal du overveje at bygge din egen drømmecomputer. Det betyder kort fortalt, at du bestiller de enkelte dele hjem, og så skal maskineriet altså samles. I denne artikel kan du lære at samle din egen pc.
Når komponenterne er ankommet
Du har selvfølgelig undersøgt markedet lidt først, og har sørget for at bestille en god stærk CPU, der passer til det valgte bundkort. Hertil har du suppleret op med helst 16 GB hurtige RAM, der kan monteres. For at toppe det hele lidt af, så bør du vælge et grafikkort af nyere dato, da der på denne front sker utrolig hurtig udvikling. Vær desuden opmærksom på, at nogle grafikkort laves i flere modeller, hvor du kan vælge eksempelvis 3 GB og 6 GB eller 4 GB og 8 GB. For spiloplevelsens skyld bør du altid vælge den størst mulige model af disse.
Det første du skal gøre, når du skal samle en computer er at få adgang til begge sider af kabinettet. På denne måde får du adgang til både skruehuller til separationsskruer samt føring af ledninger. Når du har påsat separationsskruerne, er det tid til at montere bundkortets I/O skjold, som det kaldes. Dette er den metalplade, der kan ses bagpå computeren med diverse USB stik, lyd ind- og udgange mm. Skjoldet skal monteres forsigtigt, når du har kontakt med midten af det. Herefter er det ligetil at montere bundkoret i computeren med medfølgende skruer selvfølgelig.
Tid til den skrøbelige CPU, og så er resten en leg
Du har nu forhåbentligt et monteret bundkort i computeren, og næste skridt er at montere en CPU i denne. En CPU består af utrolig mange små kontakter, og disse må helst ikke berøres af fedt, da dette kan ødelægge varmespredningen på CPU’en, hvilket kan være skadeligt for den nok dyreste komponent i hele computeren. Tag forsigtigt fast på siderne af CPU’en og den tilhørende sokkel. Når processoren er monteret, skal denne have noget køling. Mellem en CPU og en køler, skal der ALTID monteres et tyndt lag kølepasta, der sikrer den bedst mulige kontaktflade mellem de to dele.
Efter processoren kan du enten montere RAM blokkene eller strømforsyningen. Strømforsyningen er den store klods, der skal levere strøm til alle komponenterne, og denne monteres ved hjælp af fire skruer. Det eneste, du her skal sikre dig, er, at ventilatoren skal pege enten mod kabinettet eller opad. Det er ikke umiddelbart nemt at vende en strømforsyning forkert, men det skal dog lige understreges. Hvis muligt skal du anskaffe en strømforsyning, der er modulær. Det betyder at du selv vælger de kabler, du har brug for, i stedet for at få en strømforsyning med en masse unødige kabler, du ikke får brug for.
Når strømforsyningen er monteret, vil det være en smal sag at få RAM blokkene i maskineriet. Disse skal nemlig blot klikkes fast. Hvis dit bundkort anvender såkaldt dual-channel RAM sokkel, så er det vigtigt, at du køber dine RAM blokke parvist, således at 16 GB RAM er fordelt over 2 stk. 8 GB RAM blokke. Ellers vil du risikere en væsentlig forringelse på hastigheden af dine RAM.
De sidste småting skal lige på plads
Et godt bud herefter vil være at installere dine harddiske. Disse kan være besværlige at få installeret efter grafikkortet, og det er derfor en fordel at installere disse nu. I mange nyere kabinetter er der en form for klik system, der gør det super brugervenligt at installere harddiske næsten uden brug af værktøj. Når harddiskene er på plads, bør du begynde at trække kabler til de enkelte komponenter, samt SATA kabler fra bundkort til harddiske. Herefter er det endelig tid til den sjoveste del – nemlig grafikkortet.
Grafikkortet er nemlig en af de komponenter i din drømmecomputer, der påvirker dine FPS allermest. Heldigvis monteres det led på bundkortet, og påsættes kabinettet med en enkelt skrue. Når alle kabler er monteret og CPU, bundkort, RAM, grafikkort, harddiske og strømforsyning er i maskinen, så er den faktisk køreklar til at installere Windows.
Sådan kan du finansiere computeren
At bygge maskinen selv er et super sjovt produkt, men hvis det skal være rigtigt sjovt bagefter, så er det også en lidt dyr fornøjelse. En god gaming computer med skærm, tastatur, mus og headset kan hurtigt nærme sig 15-20.000 kr. Heldigvis findes der i dag en række låneservices, der gerne hjælper med at finansiere netop sådanne produkter. Det er derfor muligt at drømme om gaming computeren of the year, også selvom finanserne er lidt små i øjeblikket.